Joy, de vrouw die C.S. Lewis liefhad

Ik aarzelde even, maar riep toen toch maar: 'Bill, C.S. Lewis heeft ons teruggeschreven.'
'Nou dat zal tijd worden. 'Bill bleef op de drempel staan. 'Hoelang hebben we daarop moeten wachten? Een half jaar? Gooi die brief maar op mijn  bureau als je klaar bent met lezen.'

Patti Callahan
Joy, de vrouw die C.S. Lewis liefhad
Kok Boekencentrum Utrecht



Joy Davidman groeit op in een seculier joods milieu in The Bronx, New York. wanneer er op Joy's rapport tussen de achten een zesje stond kreeg ze klappen van haar vader. Prestatie had de hoogste prioriteit.   
Het boek is in de ik-vorm geschreven, Joy beschrijft haar eigen leven. Ze trouwt met Bill, die voor haar scheidde van zijn eerste vrouw. Ze krijgen twee zonen. Bill worstelt met trauma's  opgelopen in de Spaanse burgeroorlog. Hij doet meerdere malen een poging tot zelfdoding. Daarmee begint het boek. Joy krijgt een telefoontje van Bill dat het niet goed met hem gaat. Thuis vragen haar kinderen om aandacht. Als Joy niet meer weet wat ze moet doen, valt ze op haar knieën en bidt. 'God kwam binnen door de scheuren van mijn hart, alsof Hij al de hele tijd had gewacht om een opening te vinden.' 
Dan leest Joy in een tijdschrift een verhaal over een staflid van de universiteit van Oxford, ene C.S. Lewis, die een bekeerde atheïst was. 
Joy begint een briefwisseling met Lewis en durft hem alles te schrijven. Haar huwelijk loopt slecht, Bill drinkt te veel en gaat vreemd. Dan komt haar nicht Renee met haar twee kinderen bij Bill en Joy wonen omdat de man van Renee ook alcoholist is. Joy kampt met een slechte gezondheid wat Bill in de armen van Renee drijft. Joy gaat voor herstel een tijd naar Engeland. In die tijd bezoekt ze C.S. Lewis die samen met zijn broer in Oxford woont. Joy en Lewis bouwen een band op, ze voelen elkaar aan en voeren lange gesprekken. 

Wanneer Joy terug naar Amerika vliegt ziet ze dat in haar huis haar echtgenoot in feite als man en vrouw leeft met haar nicht Renee. Zo leven, dat houdt Joy niet lang vol. Ze besluit met haar twee zonen in Engeland te gaan wonen. Ze woont eerst een tijdje in Londen. Het gaat moeizaam, Zowel Joy als Bill zijn auteurs en hun inkomsten zijn onzeker. Lewis helpt Joy en betaalt voor de school van haar zonen.
Dan verhuist Joy met haar kinderen naar Oxford en wordt ze ernstig ziek 
Het boek is mooi teder geschreven, en je krijgt een blik in het leven van Lewis, Oxford, de sherry, de pubs.

406 blz.