Hoeveel een mens met down kost is in handen van de samenleving zelf

Een tot twee miljoen zou een mens met downsyndroom de samenleving kosten, volgens de NRC deze week. Afgezien van het feit dat een mensenleven onbetaalbaar is, zou je niet zo mogen generaliseren, want het ene mens met down is het andere niet.
 
De samenleving zou die kosten enorm kunnen drukken. Laat ik u zeggen hoe. Mijn zoon met down, Daniël, werkt met school een middag in de week bij een bedrijf in Terneuzen waarvan ik om de lieve vrede de naam niet noem. Maar het bedrijf neemt eenvoudig werk aan van andere firma's, laat dat werk doen door arbeidsgehandicapten en noemt dat dan sociale activering of
arbeidsmatige dagbesteding.
Dat is het uitstroomprofiel van Daniël; arbeidsmatige dagbesteding. Mag het niet waar zijn?
Zo'n bedrijf neemt werk aan, laat dat doen door gehandicapten. Het bedrijf wordt er voor betaald en de arbeiders moeten betalen. Jazeker, een en ander wordt gefinancierd door PGB en Zorg in Natura.
En wat doet Daniël daar? Deze week met een tandenstoker weet ik veel wat schoonmaken en de vloeren dweilen. Nu nog in schoolverband en daarna als arbeidsmatige dagbesteding, betaald met een Persoonsgebonden Budget?
Wat mij betreft nu niet en nooit niet.
Het bedrijf krijgt geld voor het gedane werk, maar betaalt geen cent aan het personeel, nee het personeel betaalt om te mogen werken. Een schoonmaakbedrijf is ook niet nodig want ook dat wordt wel door de werknemers gedaan. De werkgever spekt zijn portemonnee met het geld van de samenleving.
Ik stel voor dat dit soort constructies niet mogen. Betaal mensen voor wat ze waard zijn. Eenvoudig werk moet gedaan worden en de arbeider is zijn loon waard.
Dan worden mensen met down niet als goedkope krachten misbruikt, maar verdienen ze zelf hun brood en betalen ze als ieder ander hun premies en belastingen en hebben ze een inkomen om te besteden.
Hoeveel een mens met down kost is in hoge mate in de handen van overheid en bedrijfsleven, van de samenleving zelf.
 
 
Daniël heeft de eerste stappen op de arbeidsmarkt al gezet :-)